Babalık Davası Nedir ?

Babalık davası, evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun veya annesin, çocuğun babasını mahkeme kararı ile belirlemek amacı ile açtığı davadır. Medeni hukukumuza göre babalık davaları 301. madde ve devamında açıklanmış olup, çocuk ile babası arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesini anne ve çocuğun isteyebileceklerini açıklamıştır. Dava babaya, eğer baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Bu dava ile evlilik dışında dünyaya gelen çocuğun babasının, davalı kişi olduğuna hükmedilmesi istenir. Türk hukuk mevzuatında, iffetsiz yaşadığı öne sürülen ve bu durumu kanıtlanan kadın tarafından açılacak babalık davasının reddedileceği yönündedir. Bu davalar, doğum anında yer ya da davalının ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesi tarafından açılır ve dava her türlü delil ile ispatlanabilir.

Babalık Davasında Yetkili Mahkeme

Babalık davasında yetkili mahkeme çocuğun doğduğu yerdeki mahkemedir, görevli mahkeme ise aile mahkemelerdir. Babalık davası sonuçlanıp haklı bulunursa, babalığa hüküm ile beraber, çocuğun velayetinin kime verileceği, bakım masrafları için nafaka veya tazminat miktarı tayin edilir. Babalık davası ile beraber anne, tazminat talep ettiyse TMK m 304 gereğince tazminata hükmedilir.Bu davalarda verilen kararın iki niteliği vardır. Biri kadın ile erkeğin evlilik dışı ilişki sonucu meydana gelen bir çocuk ise babalığa, evlilik dışı ilişki anneye evlilik vaadi ile gerçekleşmesi, söz konusu cinsel ilişki suç teşkil ettiği takdirde erkeğin kadın üstünde nüfuzunu kötüye kullanması sonucu oluşması hallerinde çocuğun baba hanesinde nüfusa kaydına ve bütün sonuçları ile babalığa hükmedilmesi halidir.

Babalık Davası Kaç Yıl Sürer ?

Babalık davası süresi duruma göre değişiklikler göstermektedir. Eğer babalık davasını anne açacak ise ve söz konusu çocuk evlilik dışı olmuş ise, anne bu davayı çocuk doğmadan önce veya çocuk doğduktan bir sene sonrasına kadar açabilir. Burada ki 1 sene resmi sınır olarak belirlenmiştir.Eğer babalık davasını anne değil de, devlet tarafından atanan kayyum açacak ise resmi süre olan 1 yıl, kayyumun atanmış olduğu tarihten itibaren başlar.Çocuğun babalık davası açma hakkı vardır. Çocuğun babaya karşı babalık davası açabilmesi için reşit olması ve kayyum atanmamış olması gerekmektedir. Çocuk reşit olduktan sonra 1 sene içerisinde babaya karşı babalık davası açabilir.

Babalık Davası Şartları

Babalık davası açmanın şartları duruma göre değişiklik gösterebilir ve çeşitli kişiler tarafından babalık davası açılabilir. Örneğin evlilik dışı ilişkiler de baba çocuğu kabul etmiyor ise, babalık davasını anne açabilir. Ya da bebeğin vasilerinden herhangi biri babaya karşı babalık davası açabilir. Babalık davasını kendisini kabul etmeyen babaya karşı çocukta açabilir iken, tam tersi durumda söz konusu olabilir. Yani baba mahkemeye giderek çocuğun kendisinin olduğunu ve babalık davası açmak istediğini söyleyebilir.

Güncel Makaleler