Ecrimisil Davası Nedir

Ecrimisil davası, bir malın başka biri tarafından idare izni veya malın sahibinin izni olmadan kötü niyet ve menfaatler için kullanılması durumunda açılan davadır. Malın sahibi tarafından haksız işgalciye açılmaktadır. Maldan, işgalcinin tasarruf veya başka niyetler için elde edilen menfaatlerde dava görülmektedir. Mal sahibi bu davayı açmadan önce işgalciye ihbarname göndermek zorundadır. Haksız işgalcinin 30 gün boyunca davaya itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz ederse mahkeme gerekli incelemeleri yaparak olumlu ya da olumsuz bir sonuca varılır. Maldan normalde elde edilmesi gereken muhtemel gelir tazminat için hesaplanır. Dava sonucuna göre işgalci zarar verdiği oranda tazminat ödemek zorundadır. Eğer dava geriye dönük olarak açılacaksa, en fazla 5 yıllık süreç istenebilir.

Ecrimisil Davası Açma Şartları Nelerdir

Mal ve idare sahiplerinin açabileceği bu dava da bazı durumlar söz konusudur. Ecrimisilin şartları arasında en önemlilerinden birisi davanın açılabilmesi için mal sahibinin haksız işgalci tarafından zarar uğratılması gerekmektedir. Ya da idare izni, mal sahibi izni olmadan malın yararlanmak amacıyla kullanılmasında açılır. Dava izinsiz olarak malı kullanan kişiye karşı açılır ve bu kişi gerçek veya tüzel olabilmektedir. Hukuken bu kişilere işgalci denilir. Haksız işgalci dava sonucunda mal sahibine tazminat ödemek zorundadır. Tazminat belirlenirken, taşınmazın yüz ölçümü, konumu, elde edilen gelir, niteliği, verimi gibi durumlara bakılır.

Ecrimisil Davasında Yetkili Mahkeme

Ecrimisil davasında yetkili mahkeme konusunda davayı açmak isteyen taşınmaz sahipleri, taşınmazın bulunduğu bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuru da bulunabilir. Daha sonra dava işgalciye bildirilir. İşgalcinin bu davaya itiraz etmesi için 30 gün süresi vardır. Bu süre içerisinde mahkemeye itiraz dilekçesi yazılır ve gönderilir. Mahkeme gerekli incelemeleri yaptıktan sonra olumlu veya olumsuz sonuç verir. Eğer bahsi geçen işgalci, haksız yere işgal edilen şeyin kime verileceğini bilmiyor ve bilmeden işgal ediyorsa, sadece kusuru nedeniyle verdiği zarardan dolayı sorumlu tutulmaktadır. Bu nedenle sorumlu tutulduğu kusuru için tazminat ödeyecektir.

Ecrimisil Davalarında Zaman Aşımı

Ecrimisil davalarında zaman aşımı konusunda mal sahibi davayı açmadan önce dikkat etmesi gerekmektedir. Zaman aşımına uğrayan olaylarda dava açılamamaktadır. Bu nedenle haksız işgalin yapıldığı öğrenildiğinde davanın açılması mal sahibi için daha yararlı olacaktır. Haksız fiile karşı açılan davaların zaman aşımı süresi 10 yıldır. Fakat bu süre ecrimisil için değildir. Ecrimisil davasında yargıtay tarafından belirlenen ve ön görülen zaman aşımı süresi 5 yıldır. Yani mal sahibi, haksız yere işgal yapıldığını öğrendiğinden itibaren 5 yıllık dava açma hakkı vardır. Beş yıl geçtikten sonra dava açma hakkını kaybeder. Aynı şekilde geriye dönük davalarda da en fazla 5 yıllık istenebilmektedir. Daha uzun sürelerde dava görülmez. Davanın açılabilmesi için yetkili mahkemelerden yardım alınmalıdır. Taşınmazın bulunduğu bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemesi Ecrimisil davasında yetkili ve görevli olan mahkemelerdir. Mal sahibi bu mahkemelere dilekçe yazarak dava için başvuru da bulunabilmektedir. Daha sonraki süreçte ise işgalciye dava hakkında teblip gönderilmektedir. işgalcinin bu davaya itiraz edebilmesi için 30 gün süresi vardır. İtirazını mahkemeye dilekçe ile gönderebilir. Daha sonra ise mahkeme dilekçeyi inceleyerek olumlu veya olumsuz cevap verir. Bu davanın genel seyri, mal sahibinin dava açması, işgalcinin haksız yere yaptığı işgal ve zararın belirlenmesi ile devam etmektedir. En sonunda mahkeme tazminat kararına varır ve dava sonuçlanır.

Güncel Makaleler