Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir ?

Edinilmiş mallara katılma rejimi 2002 yılında çıkan bir yasa ile mümkün kılınmıştır. Böylece eşler, evlilik akdi boyunca edindikleri malları, herhangi bir boşanma durumunda ortak olarak paylaşmaktadırlar. Edinilmiş mallar ile şahsi malları ayrımı ise oldukça önemlidir. Aksi halde mahkeme söz konusu olabilir. Edinilmiş mal sayılan ve eşlerin hak talep edebileceği durumlar ise aşağıda detaylıca açıklanmıştır.

Kişisel Mal Edinilmiş Mal Ayrımı

Bazı malların edinilmiş mal sayılabilmesi için çeşitli prosedürleri yerine getirmiş olması gerekmektedir. Edinilmiş mallar ise şu şekildedir ;Söz konusu mallar evlilik süresince elde edilen mallar ise, bu mallar edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir. Kısa bir örnek ile evlilikten önce alınan taşınmazlar edinilmiş mal rejimine tabi değil iken, evlendikten sonra alınan her türlü mal çiftler arası, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaktadır.Sosyal yardımlar ile ya da herhangi bir yardım kurumundan alınan tüm ödemeler edinilmiş mal rejimine tabi olmaktadır. Bu malları kısaca özetlemek gerekir ise; kıdem tazminatları, yaşlılık aylıkları, maluliyet aylıkları, yetim aylıkları vb. gibi ödemeler de kazanılmış haklara tabi olmaktadır. Bunun için bu aylıkların yasanın yürürlüğe girdiği 2002 tarihinden sonra kazanılmış olması gerekmektedir.Çalışma gücü kaybı durumunda ödenen aylıklar da edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaktadır. Örneğin trafik kazası, iş kazası gibi durumlar ile ortaya çıkan malulen emeklilikler, alınan tazminatlar bu rejime girmektedir.Kişisel malların gelirleri, yani taşınmazlardan elde edile bilecek tüm kiralar vb. edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaktadır.Edinilmiş malların yerine geçen tüm değerler de aynı şekilde edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaktadır.

Mal Rejiminin Tasfiyesi

Olayı kısaca özetlemek gerekir ise, evlenmeden önce alınan her türlü hak, taşınmaz vb. şahsi mal iken, evlilik akdi içerisinde bu mallar satılır ise maddi değeri mal rejimine tabidir. Aynı şekilde satılan bu malların yerine, yine bu malların parası ile alınan malların hepsi edinilmiş mallar rejimine tabi olmaktadır. Bu yüzden şahsi malların şahsi olarak kalabilmesi için yer değiştirmemesi gerekmektedir. Aksi halde edinilmiş mal statüsüne kavuşur.Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için boşanma avukatı Muhammed Fatih Satıcı ile iletişime geçebilirsiniz.

Güncel Makaleler