İnternetten İçerik Kaldırma Dilekçesi Örneği

Aşağıdaki internetten içerik kaldırma dilekçesi örneği bilgi vermek amaçlı yayınlanmaktadır. Her dava kendi içinde farklılıklar göstermektedir ve benzersizdir. Bu nedenle örnek dilekçede yer alan bilgilerden daha farklı haklarınız ve talepleriniz olabilir. İçerik kaldırma dilekçesi örneğini kullanmadan önce mutlaka Bilişim Hukuku konusunda uzman bir bilişim avukatı ile iletişime geçin.

İçerik Kaldırma Dilekçesi

SAYIN ........ SİTESİ YETKİLİSİ ........................................... Beşiktaş / İstanbul

  1. Ekte sunulan vekaletnameye istinaden müvekkil ...........' ın vekili bulunmaktayız. ( EKİ, Onanmış vekaletname )
  2. Müvekkil, ...............dır.
  3. Müvekkil tarafından bugün, ilgili derneğin yönetici kadrosunda yer alan .........'nın “......” gibi ifadelere yer verildiği öğrenilmiş olup sahibi olduğunuz http://www.......com/ adresli internet sitesinde, halihazırda aktif olarak yayınladığınız, bu suretle müvekkilin kişisel, ticari ve siyasi itibarının zedelenmesine yol açılmasına zemin hazırladığınız tespit edilmiştir.
  4. Bilindiği üzere, 5651 sayılı Kanun’ un 4. maddesine göre, “İçe­rik sağ­la­yı­cı, in­ter­net or­ta­mın­da kul­la­nı­ma sun­du­ğu her tür­lü içe­rik­ten so­rum­lu­dur. İçe­rik sağ­la­yı­cı, bağ­lan­tı sağ­la­dı­ğı baş­ka­sı­na ait içe­rik­ten so­rum­lu de­ğil­dir. An­cak, su­nuş bi­çi­min­den, bağ­lan­tı sağ­la­dı­ğı içe­ri­ği be­nim­se­di­ği ve kul­la­nı­cı­nın söz ko­nu­su içe­ri­ğe ulaş­ma­sı­nı amaç­la­dı­ğı açık­ça bel­li ise ge­nel hü­küm­le­re gö­re so­rum­lu­dur.” hükmü mevcut olup, aynı zamanda TCK’ nın 125. maddesine göre de bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rendice edebilecek nitelikte somut bir fiil isnat etmek suretiyle saldıran kişinin 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır.
İn­ter­net Or­tamın­da Ya­pı­lan Yayın­la­rınDü­zen­len­me­si Ve Bu Ya­yın­lar Yo­luy­la İşle­nen Suçlar­la Mü­ca­de­le Edil­me­si Hakkın­daki 5651 sayılı Kanun’ un 9. maddesine göre içerik nedeniyle hakları ihlal olan kişi, aşağıda yer alan haklara sahip olup çeşitli taleplerde bulunabilir:
  • İçe­rik ne­de­niy­le hak­la­rı ihlâl edil­di­ği­ni id­dia eden ki­şi, içe­rik sağ­la­yı­cı­sı­na, bu­na ula­şa­ma­ma­sı ha­lin­de yer sağ­la­yı­cı­sı­na baş­vu­ra­rak ken­di­si­ne iliş­kin içe­ri­ğin ya­yın­dan çı­ka­rıl­ma­sı­nı ve ya­yın­da­ki kap­sa­mın­dan faz­la ol­ma­mak üze­re ha­zır­la­dı­ğı ce­va­bı bir haf­ta sü­rey­le in­ter­net or­ta­mın­da ya­yım­lan­ma­sı­nı is­te­ye­bi­lir. İçe­rik ve­ya yer sağ­la­yı­cı ken­di­si­ne ulaş­tı­ğı ta­rih­ten iti­ba­ren iki gün için­de, ta­le­bi ye­ri­ne ge­ti­rir. Bu sü­re zar­fın­da ta­lep ye­ri­ne ge­ti­ril­me­di­ği tak­dir­de red­de­dil­miş sa­yı­lır.
  • Ta­le­bin red­de­dil­miş sa­yıl­ma­sı ha­lin­de, ki­şi on ­beş gün için­de yer­le­şim ye­ri sulh ce­za mah­ke­me­si­ne baş­vu­ra­rak, içe­ri­ğin ya­yın­dan çı­ka­rıl­ma­sı­na ve ya­yın­da­ki kap­sa­mın­dan faz­la ol­ma­mak üze­re ha­zır­la­dı­ğı ce­va­bın bir haf­ta sü­rey­le in­ter­net or­ta­mın­da ya­yım­lan­ma­sı­na ka­rar ve­ril­me­si­ni is­te­ye­bi­lir. Sulh ce­za hâki­mi bu ta­le­bi üç gün için­de du­ruş­ma yap­mak­sı­zın ka­ra­ra bağ­lar. Sulh ce­za hâki­mi­nin ka­ra­rı­na kar­şı Ce­za Mu­ha­ke­me­si Ka­nu­nu hü­küm­le­ri­ne gö­re iti­raz yo­lu­na gi­di­le­bi­lir.
  • Sulh ce­za hâ­ki­mi­nin ke­sin­le­şen ka­ra­rı­nın, bi­rin­ci fık­ra­ya gö­re ya­pı­lan baş­vu­ru­yu ye­ri­ne ge­tir­me­yen içe­rik ve­ya yer sağ­la­yı­cı­sı­na teb­li­ğin­den iti­ba­ren iki gün için­de içe­rik ya­yın­dan çı­ka­rı­la­rak ha­zır­la­nan ce­va­bın ya­yım­lan­ma­sı­na baş­la­nır.
  • Sulh ce­za hâki­mi­nin ka­ra­rı­nı bu mad­de­de be­lir­ti­len şart­la­ra uy­gun ola­rak ve sü­re­sin­de ye­ri­ne ge­tir­me­yen so­rum­lu ki­şi, al­tı ay­dan iki yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır. İçe­rik ve­ya yer sağ­la­yı­cı­nın tü­zel ki­şi ol­ma­sı ha­lin­de, bu fık­ra hük­mü ya­yın so­rum­lu­su hak­kın­da uy­gu­la­nır.
Halen yayınlamakta olduğunuz http://www.....................com/ sayfasında yer alan .........ile yapılan röportajın müvekkilin kişisel, ticari ve siyasi itibarının zedelenmesine yol açtığı ortada olup iş bu talebin tarafınıza tebliği tarihinden itibaren iki gün içerisinde;
  • İlgili haberin yer aldığı web sayfasındaki içe­ri­ğin ivedi olarak ya­yın­dan çı­ka­rıl­ma­sı­nı,
  • Müvekkilin gerek ticari, gerek siyasi gerekse kişisel itibarının iadesi için söz konusu web sayfasına ait ana sayfa üzerinden yayınlanan haberin müvekkil “ .........................” içeren bir yazının yayınlanarak, kamuya yayın yoluyla duyurulmasının sağlanmasını ve yayınlanacak yazının sitenizde en az 7 gün kalmasını,
  • Aksi takdirde, içe­ri­ğin ya­yın­dan çı­ka­rıl­ma­sı­na ve tarafımızca ha­zır­la­nacak iade-i itibar yazısının bir haf­ta sü­rey­le in­ter­net or­ta­mın­da ya­yım­lan­ma­sı­na ka­rar ve­ril­me­si­ için yasal yollara başvurulacağı gibi, TCK’ nın ilgili ceza hükümleri gereğince ve hukuk mahkemesi nezdinde tüm dava ve talep haklarının kullanılacağını, bu hususlarda yapılacak tüm masrafların tarafınıza yükletileceğini saygılarımızla vekâleten bildiririz.

Güncel Makaleler