Kaçakçılık Suçu

Kaçakçılık suçu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda düzenlenmiştir. Söz konusu kanun çerçevesinde kaçakçılığın önlenmesi, kaçakçılığın izlenmesi, kaçakçılığın araştırılması, kaçakçılık faaliyetleri ve kaçakçılığın yaptırımına ilişkin hükümler yer almakta olup aynı zamanda kaçakçılık faaliyeti yürüten kişilere uygulanan yaptırımları içermektedir.

Kaçakçılık Suçları Nelerdir ?

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda düzenlenmiş olan kaçakçılık suçları farklı şekillerde işlenebilmektedir. Bunlarda örnek vermek gerekirse sigara kaçakçılığı, otomobil kaçakçılığı, uyuşturucu madde ve esrar kaçakçılığı, alkol kaçakçılığı, akaryakıt ve petrol kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, telefon ve elektronik eşya kaçakçılığı.

Kaçakçılık Suçunun Unsurları

  • Ürünün ya da malın gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye girişinin yapılması söz konusu ise kaçakçılık suçu kapsamında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilir. Söz konusu malın gümrük kapıları dışında ülkeye sokulması durumunda ise verilecek ceza 1/3 ile ½ arasında artırılır.
  • Ürünün ya da malın aldatıcı işlem veya davranışlar ile vergilerin tamamen ödenmemesi ya da vergilerinin bir kısmının ödenmemesi durumunda, iki yıldan beş yıla kadar hapis ayrıca on bin gün adli para cezası uygulanır.
  • Transit geçiş kapsamında serbest dolaşımda bulunmayan bir ürünü ya da malı, transit rejimine aykırı bir şekilde gümrük bölgesinde bırakma durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Belirli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde ülkeye sokulan ürünleri ya da malı, hile ile yurt dışına çıkarma durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanır.Bir ve dört numaralı maddelerde belirtilmiş kaçakçılık suçu ile ilgili fiilin işlenmesine iştirak etmeksizin, eşyanın bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, eşyanın satışına arz eden, satan, eşyayı taşıyan veya söz konusu eşyayı saklayan kişiler de kaçakçılık suçu işlemiş olacaklardır. Bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olan ithal malların, ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis eden, satan veya devreden ya da bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul eden kişiler de kaçakçılık suçu işlemiş olmaktadırlar. Bu kişiler altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Yurtdışından getirilmesi kanun gereği yasak olan bir malı ülkeye sokma durumunda iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin gün adli para cezası uygulanır. Malın bu özelliğini bilerek satın alan kişilere de iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Yurtdışına çıkarılması yasak olan bir malın ülke dışına çıkarılması durumunda bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Teşvik, sübvansiyon ya da parasal iadelerden faydalanma maksadıyla, ihracat gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş gibi gösteren ya da ihracata konu olan malların, miktar cins, fiyat… gibi özelliklerini farklı gösterme durumunda, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin yasa dışı şekilde ülkeye sokulması ya da ülke dışına çıkarılması durumunda 3 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezasıUlusal marker uygulamasına bağlı olup, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen seviyenin altında ulusal marker içeren veya hiç içermeyen akaryakıtı, ticari maksatla üretme, bulundurma ya da nakletme, satışa arz etme veya satma, bu özelliklerini bildiği halde ticari amaçla satın alma durumunda iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından izinsiz olarak akaryakıt harici, solvent, madeni yağ, baz yağ, asfalt ve benzeri petrol ürünleri üretme, satışa arz etme, satma, bulundurma ve bu özelliklerini bilerek ticari amaçlı satın alma durumunda iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Üretim iletim ve dağıtım hatları dahil olmak üzere sıvı ya da gaz halinde bulunan, hidrokarbonlarla, hidrokarbon türevi yakıtları boru hattından, depolardan veya kuyulardan konuna aykırı şekilde alma, satışını arz etme, satma, bulundurma ve bu özellikleri bilerek ticari amaçlı satın alma, taşıma veya saklama durumunda durumunda iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Kaçak akaryakıt veya sahte marker elde etme, satma ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etme, seyyar tank, düzenek veya ekipman bulundurma durumunda iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Yetkisiz olarak ulusal marker üretme, satışa arz etme, satma, satın alma, kabul etme, nakletme, bulundurma durumunda iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına, kamu kurumlarınca uygulanan TABDK, etiket, bandrol, hologram, pul… benzeri işaretlerin taklitini imal etme, ülkeye sokma, bu özellikleri bilerek bulundurma, nakletme, satma durumunda üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır.
  • Yukarıda tarif edilen türde eylemlere girişilmesi kaçakçılık suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz ağır ceza avukatı Muhammed Fatih Satıcı ile iletişime geçebilirsiniz.

Güncel Makaleler