Nafaka Artırımı Davası

Nafaka artırımı davası, boşanma davası ile karara bağlanan nafaka miktarının enflasyon ya da kişilerin gelir düzeylerinde oluşan değişim nedeniyle nafaka alan eşin paranın alım gücü karşısında ihtiyaçlarının artması, mevcut nafakanın giderleri karşılayamaması, değerini kaybetmesi veya yeterli gelmemesi üzerine açılan aile hukuku davalarındandır.Nafaka arttırma davası açmak için belirli bir süre olmamaktadır. kişinin mevcut aldığı nafaka miktarı, seneler içerisinde enflasyon karşısında kayba uğrayabilmektedir. nafaka alan kişinin aldığı nafakanın her yıl gerçekleşen enflasyon karşısında değer kaybına uğraması, hayat standartlarında oluşabilecek bir düşüş ya da ekonomik şartların değişmesi nafaka miktarının yükseltilmesi için gerekçe göstererek nafaka arttırma davası açabilirler.

Nafaka Artırım Davasında Yetkili Mahkeme

Nafaka arttırım davasında yetkili mahkeme davası açacak kişinin resmi ikamet adresinin olduğu yerdeki Aile Mahkemesidir. Nafaka arttırma davası başka bir mahkemede açılamamaktadır. Bu nedenle nafaka yükseltme davası açacak kişiler davayı yetkili mahkemede açmak durumundadırlar.

Çocuk İçin Nafaka Arttırım Davası

Boşanma davası sonrasında çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler çocuğun ana ve baba tarafından karşılanır. Ancak ana ve baba, yoksul oldukları veya çocuğun özel durumu olağanüstü harcamalar yapılmasını gerektirdiği takdirde veya olağan dışı herhangi bir sebebin varlığı halinde, hakimin izniyle çocuğun mallarından onun bakım ve eğitimine yetecek belli bir miktar sarf edebilirler. Nafaka ile ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.Nafaka alan çocuk yetişkin olmasına rağmen eğitimi devam etmesi halinde ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler. Çocuğun nafaka artırım davası görülürken bağlanacak nafaka miktarı çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur.

Nafaka Artırım Davası Dilekçe Örneği

Nafaka artırım dilekçesi örneği bilgi vermek amaçlı yayınlanmaktadır. Her dava kendi içinde farklılıklar göstermektedir ve benzersizdir. Bu nedenle örnek dilekçede yer alan bilgilerden daha farklı haklarınız ve talepleriniz olabileceğini lütfen göz önünde bulundurun.

Güncel Makaleler