Nafaka Azaltılması Davası

Nafaka azaltılması, kişilerin gelir düzeylerindeki değişiklikler ile birlikte değişen hayat koşullarına bağlı olarak hukuksal açıdan mümkün olabilen bir durumdur. Nafaka borçlusunun yaşam standarlarında ve gelir düzeyinde kanıtlanabilir bir durumda oluşabilecek bir düşüş, maaş azalması, iş değişikliğine bağlı gelir azalışı gibi nedenler nafaka bedelinin indirilmesi talebinde bulunmasına olanak sağlamaktadır.Aynı durumda geçerli sebepler nafakanın kaldırtılmasını da mümkün kılabilmektedir. Nafakanın alacaklısının, nafakayı alabilmek için gerekli şartları yerine getirmediği tespit edilirse, nafakanın borçlusu nafaka iptali davası açabilir. Nafaka ödenen eski eşin belirli bir gelire sahip olması, yeni bir işe girmesi, başkası ile evli gibi yaşaması gibi durumlarda nafaka iptal davası açılabilir.

Nafaka Miktarının Azaltılması

Nafaka borçlusunun gelir düzeyinde ve hayat koşullarındaki olumsuz değişiklikler nafaka borçlusu aleyhine nafaka davasında kullanılabilir. Örneğin alacaklı eşin evlenmesi ya da evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması veya haysiyetsiz hayat sürmesi halinde halinde, nafaka borçlusu bu durumu kanıtlayabilir ise nafakayı iptal davası açma olanağı olur. Diğer bir taraftan nafaka borçlusunun maddi durumunda olumsuz yönde büyük değişiklikler olmasına karşın aynı nafaka miktarını ödemeye devam etmesi nafaka borçlusunun yaşamında olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden yine haklı sebeple nafaka borçlusu nafaka azaltma davası açabilir.Yukarıda anlatılan durumlar haller gerçekleşir ise, nafaka borçlusunun hiç nafaka ödememek için nafakanın kaldırılması davası, nafaka miktarının azaltılması için açacağı dava ise nafakanın indirilmesi davası açabilir.

Nafaka İndirim Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Ödenen nafaka miktarının indirilmesi ya da nafakanın tamamen kaldırılması için açılacak nafaka indirim davasında yetkili mahkeme nafaka alacaklısının yerleşim yerindeki Aile Mahkemeleridir. Nafaka miktarının indirilmesi ya da iptal edilmesine yönelik açılacak dava sürecini en etkili şekilde yönetebilmesi ve nafaka borçlusunun hukuki haklarını koruyabilmesi adına bu süreçte mutlaka bir nafaka avukatı ile çalışarak destek alması gerekmektedir.Nafakanın miktarının indirilmesi şartları, nafakanın indirilmesi için neler yapılması gerekiyor, nafaka miktarının indirilmesi için açılacak davalar ve nafakanın azaltılması konularında Aile Hukuku alanında hizmet sunan Av. Muhammed Fatih Satıcı ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Güncel Makaleler