Nitelikli Hırsızlık Suçu Nedir ?

Nitelikli hırsızlık suçu Türk Ceza Kanunu’nun 142. Maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Bu maddeye göre bir hırsızlık suçunun nitelikli hırsızlık olarak sayılabilmesi için hırsızlık suçunun kamu kurumunda veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan herhangi bir kimseye ait eşya hakkında veya kamu hizmetine özgülenmiş mallar hakkında olması, toplu taşıma araçlarında veya bunların duraklarında, varış veya kalkış yerlerinde meydana gelmesi, afet veya genel bir felaketin etkilerini önlemek veya azaltmak amacıyla hazırlanan mal hakkında olması, ya da gelenek veya özgülenme veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında işlenmesi şartları aranmaktadır. Bu sayılan suçlar nitelikli hırsızlık kapsamında değerlendirilen suçlardandır. Mal varlığına karşı suçlardan hırsızlık ve nitelikli hırsızlık tanımları yukarıda yapıldığı gibi olunup Türk Ceza Kanunu tarafından hatları belirlenmiş bir unsurdur. Yani hırsızlık tanımı itibari ile herkesin anlayacağı hukuk dili dışındaki bir dil ile söylenmek istendiğinde bir kişiye ait olan malın izinsiz alınması ve yer değiştirmesidir. Burda önemli olan şey malın taşınır mal olmasıdır. Zaten taşınmaz malların çalınması söz konusu değildir. Taşınmaz malların resmi tapularının da çalınması bir şey ifade etmemektedir. Sadece mülk sahibi tekrardan bu belgeyi tapu senedini düzenletmek zorunda kalacaktır. Vekalet verdiği kişi görevini kötüye kullanmadığı sürece taşınmaz mallarda hırsızlıktan söz etmek söz konusu olamaz. Hırsızlık suçunda zilliyetlik esastır ve zilliyetliğin nerden kaynaklandığı hukuku bağlamaz.

Nitelikli Hırsızlık Suçunun Cezası Nedir ?

Kamu kurumlarında ya da ibadete ayrılmış alanlarda bulunan herhangi bir kimseye ait eşya hakkında ya da kamu hizmetine özgülenmiş mallar hakkında toplu taşıma araçlarında ya da bunların duraklarında, varış ya da kalkış yerlerinde, afet ya da genel bir felaketin etkilerini önlemek ya da azaltmak amacıyla hazırlanan mal hakkında, gelenek ya da özgülenme ya da kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında, işlendiği durumlarda suçu işleyen yani fail, 3 yıl ile 7 yıla varan hapis cezasına çarptırılmaktadır.Hırsızlık suçunda kişinin malını koruyamayacak durumda olması ya da ölmesinden yararlanma, elde ya da üstte taşınan eşyanın çekilip alınmasıyla ya da özel yetenekle, doğal bir afetin ya da sosyal olayların meydana getirdiği korku ya da kargaşadan yararlanılmasıyla, haksız yere elde bulundurulan ya da taklit anahtarların kullanımı ya da diğer bir aletle kilit açmak ya da kilitlenmesinin engellenmesiyle, bilişim sistemlerinin kullanılmasıyla, tanınmamak için önlem alınması ya da yetkisi olunmadığı halde resmi sıfat takınmasıyla, büyük ya da küçük baş hayvan hakkında, herkesin girebileceği bir yerde bırakılmanın yanında, kilitlenmek suretiyle ya da bina içinde koruma altına alınmış olan eşyalar üzerinde, hırsızlık suçu işlendiğinde de yine nitelikli hal kapsamında 5 yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası verilmektedir. Aynı fıkrada bulunan b bendine göre ise; belirtilmiş nedenlerden dolayı; beden ya da ruh durumu bakımından kendisini savunamayan kişilere karşı hırsızlık suçu işlendiği vakit, verilecek ceza 1/3 oranında arttırılmaktadır.Hırsızlık suçunda sıvı ya da gaz halindeki enerji üzerinde ve bunların nakli, işlenmesi ya da depolanması ile işlenmesi durumlarında da 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası verilemektedir. Eğer hırsızlık fiili, bir örgüt eylemi çerçevesinde gerçekleştirilirse, ceza yarı oranda artar ve de 10.000 güne kadarlık adli para cezası verilir. Mal varlığına karşı suçlardan hırsızlık ve nitelikli hırsızlık suçu sonucunda; haberleşmede, enerji veya demiryolu ile havayalı ulaşımlarında komu hizmetinin aksaması gibi bir durum oluştuğunda; verilecek ceza oranı yine iki katına çıkarılmaktadır.Yüz kızartıcı suçlar içinde yer alan hırsızlık suçu, kişinin hayatını etkileyecek önemdedir. Bu bakımdan savunması yapılacak failin, mutlaka ceza avukatı ile iletişime geçerek yardım alması gerekmektedir.

Nitelikli Hırsızlık Suçu Şikayete Tabi Mi ?

Hırsızlık suçu şikayete tabi olan bir suç değildir. Bu nedenle bir şikayet süresi de yoktur. Hırsızlık suçlarından basit hırsızlık suçunda taraflar arasında anlaşma prosedürünün uygulanabildiği durumlardaki suçları ifade etmektedir. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde de soruşturmaya ve yargılamaya devam edilmesi kuralı esastır ve kanunda açıkça belirtilmiştir.

Nitelikli Hırsızlık Uzlaşma Kapsamında Mı ?

Nitelikli hırsızlık uzlaşma kapsamında mı sorusuna cevaben kanunda tanımlanmış şekli ile basit hırsızlık suçu, taraflar arasında uzlaşma prosedürünün uygulandığı hırsızlık suçu türüdür. Prosedür gereği taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde soruşturma ve yargılamaya devam edilir.Ceza Hukukundan kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir önceki yazımızda kaçakçılık suçu konusunda ayrıltılı değerlendirmemizi inceleyebilirsiniz.

Güncel Makaleler