Ziynet Eşyası Alacağı Davası

Ziynet eşyası alacağı davası, kurulmuş olan bir evlilik birliğinin olduğu durumdaki ziynet eşyalarının iadesinin istendiği davalardır. Ziynet alacağı davası ile ilgili mahkeme ise aile birliğini kapsadığından dolayı aile mahkemesidir ve kesinlikle bir boşanma davası değildir. Boşanma talebi için ayrıca bir mahkeme açılması gerekmektedir.Ziynet Eşyaları Nedir ?Ziynet alacağı eşyalarına konu olabilecek kişisel eşyalar kadınlar için; taktıkları altın, bilezik, küpe, yüzük, kolye ve gerdanlık olmakla birlikte bunlara benzer eşyalardır. Ziynet eşyası kişisel maldır tanımı TMK M.220' de net olarak belirtilmiştir.

Ziynet Eşyası Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir ?

Evlilik süreci devam ederken de ziynet alacağı davası açılabilir. Ziynet eşyası davasında yetkili mahkeme eğer ki 01.01.2002 tarihinden önce biten bir evlilik için açılacaksa Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Evlilik 01.01.2002 tarihinden sonra biten bir evlilik için ziynet ve eşya alacağı davası açılacaksa o zaman da Aile Hukuk Mahkemesi'dir. Ziynet eşyalarının iadesi görevli mahkeme davalı olan kişinin yerleşim yer mahkemesi olacaktır

Ziynet Alacağı Davasında Zamanaşımı Ne Kadardır ?

Ziynet alacağı davasında zamanaşımı ise davada ziynet eşyaların varlığının tespit edilmesi mümkün olunduğunda bu konu mülkiyet hakkına tabi olduğunda uğramamaktadır. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 06.03.2003 tarihli 1533/2380 sayılı kararıyla ziynet eşyalarının misli eşya olduğu ve misli eşyanın da aynı cins ve nitelikteki başka emsali ile yerine konulabilmesi olanaklı olduğu için artık zaman aşımı süresinin söz konusu olmayacağı belirtilmiştir. Fakat bu açıklamaya rağmen ziynet alacağı davasında eşyaların varlığı tespit edilemediği takdirde talep tazminatla ilişkili olduğundan dolayı borçlar kanunu kapsamında değerlendirilerek 10 yıllık zaman aşımı söz konusu olacaktır.Ziynet eşyaları davası zamanaşımı süresinin hesaplanmasında da borçlar kanunu 153. maddesi göz önünde bulundurulacaktır. Bilinen bir konu ise evlilik süresi boyunca eşlerin birbirinden alacakları için zamanaşımı süresi söz konusu olmaz, başladıysa da durur.

Ziynet Davasında İspat Yükümlüğü

Ziynet davasında ispat zorunluluğu bulunmaktadır. Yani, zorla elden alınma(evden ayrılırken zor kullanılarak el koyulmasını, yanında götürülebilmesine engel olunması, götürülebilmesi için fırsat elde edilememesi) durumunu kişi ispat etmelidir. Bu duruma örnek vermek gerekirse; gecenin bir vakti kişi evdeki eşyalarından hiç birisini almadan evden ayrılıp çıkmıştır veya bir bayram ziyareti için baba evine gelindiğinde bir daha geri dönülmemiştir.Ziynet alacağı davalarında kullanılabilecek birden fazla ispat yolu bulunmaktadır. Bunlar:

  • Çeyiz senedi
  • Bilirkişi incelemesi
  • Video kayıtları
  • Fotoğraflar - Bilgisayar kayıtları
  • Tanık anlatımlarıyla elde edilen ifadeler

Güncel Makaleler