Çekişmeli Boşanma Davası Nedir ?
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma, eşlerden birisinin boşanmak istememesi ya da her iki eş de boşanmak istese dahi boşanmanın maddi ve manevi sonuçları üzerinde uzlaşamamaları durumunda açılacak olan boşanma davası çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılır. Çekişmeli Boşanma davası, anlaşmalı boşanma ile kıyaslandığında daha zor ve karmaşık bir süreci ifade etmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Tazminat
Çekişmeli boşanma davalarında tazminat talebinde bulunduğunda hakimin tazminata hükmedebilmesi için en önemli şart, tazminat talep eden kişinin, boşanmayı getiren olaylarda kusursuz olması ya da tazminat talep edilen diğer eşten daha az kusura sahip olmasıdır.
Boşanma davalarında talep edilebilecek 2 farklı tazminat türü bulunmaktadır.
- Öncelikle boşanma nedeniyle maddi standartlarında düşme olması halinde maddi tazminat talebinde bulunabilirler.
- Çekişmeli boşanma davalarında hakim karşı tarafın ödeme gücü oranında bir tazminata hükmeder.
- Çekişmeli boşanma davalarında manevi tazminatta ise tazminat talep eden kişinin boşanmayı getiren olaylarda kişilik haklarının saldırıya uğramış olması gerekir.
Ayrıca aldatma nedeniyle boşanma davalarında aldatma olayının gerçekleştiği 3. Kişiye de manevi tazminat davası açılabilmektedir.
Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur ?
Çekişmeli boşanma davasında mal paylaşımı konusunda belirleyici unsur, eşlerin bağlı oldukları yasal mal rejimidir. Eşler bağlı olacakları mal rejimini evlenirken ya da evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde özgürce seçebilirler. Ancak ülkemizde bu şekilde mal rejimi konusunda anlaşma yapılan evlilikler çok nadirdir.
Eşler eğer ki bağlı olacakları mal rejimi konusunda anlaşma yapmamışlarsa bu durumda; 2002’den önceki evliliklerde yasal mal rejimi “mal ayrılığı rejimidir”. 2002 yılından önce yapılan evliliklerde, 2002 yılından önce edinilen mallarda aksine bir sözleşme yoksa, her eş sahip olduğu malı almaktadır.
Yine 2002’den önce yapılan evliliklerde, 2002 yılından sonra edinilen mallarda edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır.2002’den sonra ise kanunda yapılan değişiklikle eşler bir mal rejimi seçmemişlerse kanunen tabii olacakları rejim, “edinilmiş mallara katılma rejimi” olmuştur.
Buna göre eşler evlenirken herhangi bir mal rejimi seçiminde bulunmamışlarsa, edinilmiş mallara katılma rejimine tabii olacaklardır. Bu rejime göre de boşanma sonrası mal paylaşımında evlilik içerisinde alınan her mal üzerinde iki taraf da hak sahibi olmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davasında Velayet
Çekişmeli boşanma davasında velayet konusunda ise çocuğun velayetinin kime verileceğine karar verilirken dikkate alınan en önemli husus, çocuğun menfaatleridir. Aile Mahkemesi hakimler de çocuğun velayetine karar verirken çocuğun menfaatini göz önünde bulundurarak karar verirler. Bu durumda çocuğun velayeti için etkili bir savunma yapılmalı, çocuğun velayetinin alınması için eldeki veriler verimli kullanılmalı ve bu noktada hakim kanaati oluşturulmalıdır.