Nafaka Nedir ?
Nafaka genel anlamda, bir kişinin yoksulluğa düşen eşine veya eski eşine, çocuğuna veya yakın akrabasına (üstsoy, altsoy veya kardeş) ödemekle yükümlü olduğu parasal ödemedir. Boşanma davalarında adı geçen nafaka ise, bir kişinin boşanma süresince ve boşanmanın kesinleşmesiyle birlikte eşine ve/veya çocuğuna ödemekle yükümlü olduğu para olarak ifade edilir.
Nafaka Çeşitleri Nelerdir?
Yakın akrabalara şartlar oluştuğunda ödenen yardım nafakasını bir kenara bırakacak olursak, boşanma ve aile hukuku anlamında, boşanma davası sonrası ve boşanma davası devam ederken alınabilecek 3 farklı nafaka bulunmaktadır;
Tedbir Nafakası Nedir ?
Boşanma davası sürerken eşlerden birisinin maddi anlamda zor duruma düşmesi durumu var ise, boşanma davasının açılmasıyla birlikte, ekonomik açıdan zorluğa düşecek eşin, diğer eşten talep ettiği nafakadır. Boşanma davası boyunca ekonomik anlamda mağduriyet yaşayacak olan eşin tedbir nafakası talebi hakim tarafından değerlendirilerek kendisine nafaka bağlanabilir. Tedbir nafakası boşanma davası kesin karara bağlanana kadar alınabilir. Tedbir nafakası nasıl açılır, tedbir nafakasının icraya konulması, tedbir nafakası almak için nereye başvurulur gibi konularda daha detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.
Boşanma davası sona erdikten sonra alınabilecek iki farklı nafaka türü bulunur.
Yoksulluk Nafakası Nedir ?
Yoksulluk nafakası, boşanma davası sona erdikten ve tarafların boşanmaları gerçekleştikten sonra alınabilecek bir nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası ödenmesindeki amaç, evlilik devam ederken maddi bir gelire sahip olan eşin, evliliğin sonra ermesi sebebiyle bu gelirden mahrum kalması ve dolayısıyla yoksulluğa düşmesidir. Diğer nafakalarda olduğu gibi yoksulluk nafakası alabilmek için de bazı şartların oluşması gerekir. Yoksulluk nafakası talep eden eşin, boşanmaya sebep olan olaylarda, nafaka talep ettiği eşinden daha az kusura sahip olması ya da kusursuz olması gerekir. Örneğin aldatma nedeniyle açılmış bir boşanma davasında aldatan eş yoksulluk nafakası alamaz. Yoksulluk nafakasının kaldırılması, yoksulluk nafakası şartları ya da yoksulluk nafakasının iptali gibi konularda daha detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.
İştirak Nafakası Nedir ?
İştirak nafakası, boşanma davasında verilen boşanma kararı ile, müşterek çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan eşin, velayet bırakılan eşe, müşterek çocuğun bakımı, eğitimi vb. giderleri için ödemesi gereken para olarak tarif edilmektedir. İştirak nafakası, açılan boşanma davasında hakimin tedbiren karar vermesi ile başlar (geçici nafaka), çocuğun reşit olmasına yani 18 yaşını tamamlanmasına karar sürer. İştirak nafakası ne kadar bağlanır, iştirak nafakasında zamanaşımı ya da iştirak nafakasının artırılması gibi konularda daha detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.
Kimler Nafaka Alabilir ?
Boşanma davası sürecinde ve boşanma davası sonrası;
- Ev hanımları,
- Düşük gelire sahip ya da geliri olmayan kişiler,
- Asgari ücretle çalışan kişiler vb.
Kimler Nafaka Alamaz ?
- Belirli bir gelire sahip olan ve boşanma sonrası yoksulluğa düşmeyecek olan eş,
- Resmi olarak evli olmayıp fiili olarak evli gibi yaşayan kişiler,
- Eşi yoksul olan eş
Nafaka Artırılması Davası / Nafaka Azaltma Davası Nedir?
Boşanma davalarında nafakaya ilişkin olarak verilen kararlar kesin hüküm niteliğinde değillerdir. Boşanmanın kesinleşmesinden ve kişiye belli bir miktarda nafakanın bağlanmasından sonra, nafaka ödeyen kişinin maddi durumunda artış olması veya nafaka alacaklısı olan tarafın maddi durumunun kötüleşmesi, diğer bir değişle tarafların maddi durumlarının değişmesi durumunda hakim nafakasının artırılması veya azaltılması yönünde karar verebilir. Eğer ki şartları oluşmuşsa bazı hallerde hakim boşanma davası sonunda hükmedilen nafakanın kaldırılmasına da karar verebilmektedir. Elbette ki hakimin karar verebilmesi için mahkemeye başvurmak ve bu yönde dava açmak gerekir. Nafaka artırmak için ne yapmalıyım ?, nafaka artırılması şartları, nafaka azaltılması davası yetkili mahkeme, nafaka miktarının azaltılması, nafaka kaldırılması davası, nafaka kaldırılması davasında yetkili mahkeme gibi konularda daha detaylı bilgi almak için lütfen avukata soru sor iletişim formu aracılığı ile bizimle iletişime geçin.